Leerzame bijeenkomst over lekverliezen tuinbouw

Leerzame bijeenkomst over lekverliezen tuinbouw

In het project DuurSaam Glashelder werken Drentse tuinders in samenspraak met Glastuinbouw Nederland en de waterschappen aan verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dat is onder andere mogelijk door de waterstromen te recirculeren en door te zuiveren. Daarnaast zijn er in het kader van DuurSaam Glashelder bedrijfsscans gemaakt, waarbij de waterstromen én de noodzakelijke bedrijfsaanpassingen in beeld zijn gebracht. Desondanks blijkt uit monitoring door de waterschappen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater onvoldoende verbetert.

Zo was in het projectgebied vorig jaar sprake van vijf overschrijdingen. Vanaf 2023 ligt er een harde eis van maximaal één overschrijding per jaar. Onvoldoende verbetering zou kunnen komen doordat nog niet alle tuinders alles even goed hebben geregeld. Bijvoorbeeld door nalevering van bodem en slib, door illegale lozingen door de tuinbouw of andere sectoren óf door niet goed werkende zuiveringen. Maar wellicht ook doordat er op bedrijven lekverliezen optreden.

Vaak niet bewust van lekverliezen
De invloed van lekverliezen is op 11 mei nog eens extra onder de aandacht van de Drentse tuinders gebracht tijdens een (zie bijlage) door Arthur van den Berg van Glastuinbouw Nederland. Telers zijn zich er vaak niet van bewust dat lekverliezen optreden. Toch is het erg belangrijk om er alles aan te doen om lekkages te voorkomen. Waterspecialist Arthur van den Berg schetste de voornaamste redenen op Glastuinbouwwaterproof.nl. Lees hier verder.

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel