Moestuintjes in vernieuwde vorm terug bij Albert Heijn
Geplaatst op 07 april 2021
Het bevorderen van biodiversiteit staat hierbij centraal. Welke belangrijke rol biodiversiteit heeft bij moestuinieren én onze voedselvoorziening, werd vandaag uitgelegd aan groep 8 van de Olympiaschool in Amsterdam. De leerlingen kregen een masterclass biodiversiteit van Naturalis, een workshop moestuinieren van IVN Natuureducatie en openden samen met Albert Heijn - met het storten van de verse potgrond - het moestuinseizoen. Met de MoestuinMaatjes werkt iedereen mee aan biodiversiteit, meer groen in de buurt en wordt ook nog iets teruggedaan voor de natuur. En dat gewoon op het balkon of in de tuin.
Marit van Egmond, CEO Albert Heijn: "Als supermarkt zijn wij nauw verbonden met de natuur. Uiteindelijk liggen er prachtige producten bij ons in de schappen die groeien op het land van de honderden vaste boeren en telers waar wij jarenlang mee samenwerken. Biodiversiteit is daarbij een belangrijk onderdeel. Door het land niet te ploegen en op een natuurlijke manier te bemesten, krijgen we een gezonde bodem vol leven. Om de biodiversiteit te vergroten, zaaien we extra kruiden en klavers in onze weilanden en zijn er beschermde plekken in de weides met broedplekken voor trekvogels. Met de MoestuinMaatjes kunnen onze klanten óók thuis een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in hun eigen buurt en zelf aan de slag gaan met het verbouwen van diverse lekkere verse groentesoorten en kruiden. Leuk, lekker én goed voor de natuur."
Moestuinieren is de laatste jaren enorm toegenomen. Steeds meer mensen hebben een moestuin in de tuin, op het balkon of doen mee aan een gezamenlijke moestuin in de buurt. Recent onderzoek wijst uit dat 54% het afgelopen jaar groente of fruit verbouwd heeft en dit al (enkele) jaren doet, 39% is van plan om dit in de nabije toekomst te gaan doen. De meeste mensen moestuinieren omdat het leuk en leerzaam is voor de kinderen (76%), het een leuke activiteit is (54%), het gezond is (38%), het lekkerder is (35%) en het ontspannend is (34%). In de top 3 van meest verbouwde groente- en fruitsoorten staan aardbeien (71%), tomaten (66%) en wortels (33%). Van alle ondervraagden is 76% de natuur meer gaan waarderen door moestuinieren. Ook weet 51% van de mensen wel dat moestuinieren bijdraagt aan biodiversiteit, maar weten zij niet precies hoe. Bekijk alle onderzoeksresultaten over moestuinieren hier.
MoestuinMaatjes
Een setje MoestuinMaatjes bestaat uit twee potjes met slimme combinaties van plantjes. Elke groentesoort is gekoppeld aan een kruid of bloem die in de buurt van elkaar gekweekt moeten worden. Het zijn maatjes, ze helpen elkaar. De bloemen of kruiden trekken bijvoorbeeld insecten aan die luis opeten of helpen bij de bestuiving van bloemen, zodat de vruchtgewassen kunnen gaan groeien. Of het ene maatje beschermt het andere. Zo zorgt de sterke geur van bieslook ervoor dat wortelvliegen uit de buurt van wortels blijven. Daarnaast zorgen kruiden en bloemen in de moestuin voor extra voeding of een fijne schuilplaats voor insecten. En dat is belangrijk, want er zijn steeds minder insecten, terwijl sommigen heel waardevol zijn in de voedselteelt: insecten bestuiven en zorgen voor natuurlijke bestrijding. Met de nieuwe spaaractie 'MoestuinMaatjes' wil Albert Heijn, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center en IVN Natuureducatie, klanten niet alleen laten ontdekken hoe mooi de natuur samenwerkt, maar kunnen ze de natuur ook een handje helpen door een moestuin te beginnen. Met de MoestuinMaatjes bevorderen klanten de biodiversiteit en krijgt de tuin of balkon óók een groene boost.
De spaaractie duurt tot en met 25 april 2021. Bij elke 15,- euro aan boodschappen krijgen klanten een setje MoestuinMaatjes (twee potjes). Kijk voor alle 15 slimme combinaties en meer informatie op ah.nl/moestuinmaatjes.
Wachten op de bus 'in de moestuinkas'
Albert Heijn heeft vier bushokjes middenin de steden Amsterdam en Rotterdam ter inspiratie omgetoverd tot moestuinkas. In de kas groeien daadwerkelijk plantjes. Tijdens het wachten op de bus, komen reizigers tussen al dat groen via de speciale QR-code terecht in een online wereld van moestuininspiratie, met heel veel tips en tricks voor onder andere het verpotten van de moestuintjes en meer achtergrondinformatie over biodiversiteit. De moestuin-abri's staan op de Stadionweg en de Van Leijenberghlaan in Amsterdam en de Coolsingel en de Van Oldebarneveldplaats in Rotterdam. De abri's blijven staan tot en met 13 april.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws