Politici de kassen in

Politici de kassen in

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart is het voor zittende en kandidaat Kamerleden van belang dat zij zich breed kunnen oriënteren. Belangrijk is dat zij een goed beeld krijgen van de diverse deelsectoren in de economie en samenleving. Vanwege een aantal actuele dossiers voor nu en in de toekomst steken meerdere politici ook hun licht op in de glastuinbouw, zo laat Glastuinbouw Nederland weten.

Paprika- en komkommerteler Pieter Wijnen van Wijnen Square Crops uit Noord-Limburg was begin maart gastheer van meerdere politici. Zo bracht kandidaat Tweede Kamerlid Silvio Erkens namens de VVD een bezoek aan Wijnen, georganiseerd door het regiobestuur van Glastuinbouw Nederland. De huidige land- en tuinbouwspecialisten Helma Lodders en Arne Weverling van de VVD treden terug. Zij zaten respectievelijk elf en vier in de Tweede Kamer. Dus worden er nieuwe mensen ingewerkt op de agarische dossiers.
Erkens zou een van de nieuwe specialisten kunnen worden, maar ook Westlander Peter Valstar en Jan Klink (nu wethouder in Loosdrecht) zijn opties. Naast specialisten kennen de grotere fracties generalisten, die hun werk met een regionale insteek gaan doen. De mix tussen specialisatie en regionale focus is zeker ook voor de glastuinbouw heel belangrijk.

Regionale economie
Pas na de verkiezingen en kabinetsbenoemingen aan het einde van de formatie wordt duidelijk welke specialisaties de Kamerleden in hun dossier krijgen. De 30-jarige Silvio Erkens heeft bijzondere belangstelling voor verduurzaming. In Limburg is de tuinbouw en daaraan gekoppelde verslogistiek een belangrijk onderdeel van de regionale economie. Erkens komt uit de bedrijfsadvisering en zet nu een stap in de politiek. Door zijn woonplaats Kerkrade heeft hij goed in de gaten wat er speelt over de grens in Düsseldorf, Aachen en Luik, belangrijke steden in het grensgebied.

Geothermie en ODE
Naast kennismaking werd het bedrijfsbezoek aan de glastuinbouw benut voor gesprekken over: geďntegreerde gewasbescherming, het marktgericht telen van gezonde producten, het intensief en emissievrij telen. Op het bedrijf van Wijnen Square Crops moest het natuurlijk ook gaan over geothermie en de bijbehorende discussie over risicoperceptie, die op het bordje van de nieuwe Tweede Kamer komt. Beide putten in Limburg staan nu stil, maar wisten 30 miljoen m3 aardgas en hun bijbehorende CO2 uitstoot te besparen. Verder kwamen de ODE-staffels aan bod, die er in de praktijk voor zorgen dat verduurzamende technieken als geothermie nog hogere lasten voor de kiezen krijgen en ondernemers terug moeten vallen op fossiele energieopwekking met de WKK. Hoe doen we dat anders en beter, was de vraag die aan Erkens werd meegegeven.

Investeren in innovatie
Enkele dagen eerder bracht CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra een bezoek aan de kas van Wijnen Paprika's in Grubbenvorst. Daar sprak hij onder meer met ondernemer Pieter Wijnen en LLTB-voorzitter Léon Faassen over de uitdagingen in de huidige wet- en regelgeving. Wijnen legde in het gesprek met Hoekstra de nadruk op bovengenoemde onderwerpen, met name geothermie, ODE en het stikstofdossier. Faassen vroeg de CDA-lijsttrekker om duidelijkheid en ruimte om te investeren in innovatie. "Zo blijft onze land- en tuinbouw wereldwijd voorop lopen en bieden we de volgende generatie boeren en tuinders een eerlijke kans." Naast Hoekstra waren kandidaten Kamerleden Mustafa Amhaouch en Raymond Knops in de kas van Wijnen aanwezig. Klik hier voor een beeldverslag van Omroep Peel & Maas over het bezoek van Hoekstra aan de glastuinbouw.

Speerpunten
Het is niet uitgesloten dat in de laatste week voor de verkiezingen meer kandidaten voor de Tweede Kamer een werkbezoek willen brengen aan de glastuinbouw, aldus Glastuinbouw Nederland. Ondernemers die politici ontvangen kunnen begeleiding krijgen van Glastuinbouw Nederland. Er is onder andere een presentatie beschikbaar met de speerpunten van de sector voor de komende jaren.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel