Postzegelserie geeft aandacht aan Nederlandse bij
Geplaatst op 29 april 2021
Voor de twee internationale postzegels ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. De postzegels en eerstedagenvelop komen op 10 mei 2021 uit.
Nationale bijentelling
Op 17 en 18 april jongstleden is de vierde nationale bijentelling georganiseerd. Meer dan 9.000 mensen telden 168.000 bijen, dat zijn er bijna 40.000 meer dan vorig jaar, toen geteld door 10.000 paar ogen. Ondanks het stijgende aantal is de bedreiging van veel bijensoorten zorgelijk. Voor onze voedselvoorziening is de mens afhankelijk van de bij, en evenzo afhankelijk zijn veel bloemen, planten en dieren afhankelijk van de bij. De honingbij is het meest waargenomen, de aardhommel zoemt op de derde plek. De rosse metselbij staat gestaag op de tweede plaats.
Bijenrijke stadstuinen
Er is in de steden steeds meer aandacht voor de bij. Veel gemeenten en tuineigenaren besteden meer aandacht aan een natuurlijke omgeving voor de bij en er zijn meer hobby-imkers in de stad gekomen. Meer groen en honingrijke bloemen, minder tegels en meer bijenhotels dragen ook bij aan een aantrekkelijke groene omgeving. Gemeenten hanteren een verbeterd maaibeleid en grasveldjes worden omgespit voor wildebloemenperkjes.
Zelfstandige koningin
Bijen en hommels verzamelen stuifmeel en maken daar honing van. Hommels hebben geen honingvoorraad en geen honingraat. Zij slaan een beetje nectar op voor zichzelf. Honingbijen bouwen als zwerm honingraten en de 'werkers' zorgen voor de koningin. De hommelkoningin doet dit allemaal zonder hulp. Hommels en honingbijen zijn heel herkenbaar, solitaire bijen hebben een zeer divers uiterlijk en verschillende leefwijzen. Ze nestelen in de grond, het zand of in holle stengels. De wilde bij is liefhebber van het bijenhotel.
Over de eerstedagenvelop
In de postzegelhandel waren vroeger de enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen 'blanco' (zonder adres) verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars en een interessante investering. De NVPH ontwerpt jaarlijks zo'n twintig eerstedagenveloppen passend bij de postzegelserie. Eerstedagenveloppen met gebouwen en dieren zijn een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars.
Bron: Goedemorgen