Ras-specifiek telen in autonome omgeving

Ras-specifiek telen in autonome omgeving

BASF gelooft in de toekomst van autonoom telen in 'smart greenhouses', omdat het telers gaat helpen om betere beslissingen te nemen en het maximale uit hun gewassen te halen. "Wij willen dat gaan faciliteren met ras-specifieke teeltrecepten, die we in een autonome teeltomgeving ontwikkelen", zegt R&D Services Innovation Lead Martin Voorberg. "De IIVO procescomputer van Hoogendoorn Growth Management helpt ons daarbij."

Wereldwijd groeit de vraag naar gezond, aantrekkelijk en duurzaam geproduceerd voedsel, zoals verse groente. Telers stemmen de groeifactoren zo goed mogelijk af op de behoeften van het gewas en het teeltdoel dat zij voor ogen hebben. Omdat de omstandigheden buiten en binnen de kas variëren en planten levende organismen zijn, is telen een actieve bezigheid. Met grote regelmaat stellen telers de setpoints van groeifactoren bij om gewassen in kassen optimaal te laten presteren en energie, water en voedingsstoffen efficiënt te benutten.

Topsport met uitdagingen
"Telen is topsport", vat Martin Voorberg, R&D Services Innovation Lead bij BASF samen. "Wat de uitdaging nog groter maakt, is dat het aantal ervaren telers gestaag afneemt, dat de bedrijven groter worden en vaak meerdere locaties omvatten. Het wordt lastiger om het overzicht te bewaren en altijd op het juiste moment de goede beslissingen te nemen. De technologie is inmiddels zo ver gevorderd, dat zij telers heel veel werk uit handen kan nemen. Sterker nog, autonome teeltprogramma's zijn nu al in staat om betere resultaten te boeken."
 
Ras-specifieke teeltrecepten
De BASF-vestiging in het Westland was de eerste locatie waar de nieuwe IIVO procescomputer werd neergezet. De procescomputer helpt Voorberg en zijn team om de ontwikkeling van ras-specifieke teeltrecepten naar een hoger niveau te tillen én te versnellen. "Ras-specifieke teeltkennis vormt een integraal onderdeel van het product dat wij leveren",  zegt Martin Voorberg met nadruk. "Wij leveren genetica én de knowhow die er bij hoort. Om het genetische potentieel van een ras snel en volledig te benutten, moet de klant weten hoe hij het ras moet telen. Het kost tijd om alle ins en outs goed te leren kennen. De IIVO procescomputer helpt ons enorm om de juiste setpoints sneller en nauwkeuriger te definiëren. Dat levert extra toegevoegde waarde op voor de teler. Als de teler ook nog het juiste gereedschap in huis heeft voor autonoom telen, zal hij er nog beter in slagen om het ras te laten renderen. Uiteindelijk zullen de meeste van onze klanten op die manier werken."

Angela Barendregt, Projectmanager International Business & Strategy van Hoogendoorn vult aan: "BASF gebruikt de IIVO als een gids en als gereedschap om nieuwe inzichten te verwerven, teeltcondities te perfectioneren en teeltkennis door te geven aan klanten. De brede impact is opvallend. Martin en zijn team hebben in de teelt van sla op water aangetoond dat productieverhoging, kwaliteitsverbetering en verduurzaming van de teelt heel goed samengaan. Wie meer weet, kan meer telen…"  

Geleidelijk breder uitrollen
De veredelaars en teeltspecialisten van BASF gebruiken de nieuwe procescomputer op dit moment voor de selectieprogramma's van sla en tomaat. "In sla hebben we nu 1,5 jaar ervaring en staat de boel goed op de rails", aldus Voorberg. "In tomaat is de teeltsturing anders en uitdagender, vanwege de langere teeltduur en de ontwikkelingsfasen van het gewas, waarin de balans tussen vegetatieve en generatieve groei nauw luistert. We boeken echter vooruitgang en dat zullen onze klanten beslist gaan merken."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel