'Samenwerken om systeem sluitend te krijgen'
Geplaatst op 25 februari 2021
Uitzendkrachten krijgen regelmatig niet het salaris of de toeslagen waar ze recht op hebben, schrijft de Telegraaf deze week. De krant baseert zich op signalen van CNV, dat de afgelopen drie jaar - naar zeggen - voor uitzendkrachten ruim €2,3 miljoen aan nabetalingen heeft ontvangen. Volgens de vakbond gaat het in veel gevallen om uitzendbureaus die moedwillig onderbetalen.
Gecertificeerde uitzendbureaus
In het artikel wordt een voorbeeld gegeven van een uitzendkracht die werkzaam was in de groenteteelt. "Glastuinbouw Nederland draagt als visie uit dat het goede werkgeverschap, met als onderdeel daarvan het betalen van de juiste lonen en toeslagen, voor alle werknemers in de sector geldt. Dus óók voor uitzendkrachten", zegt Peter Loef in een reactie. "Inhuur van gecertificeerde uitzendbureaus is daarbij de norm. Onlangs heeft het Aanjaagteam onder leiding van Emiel Roemer aan minister Koolmees geadviseerd, dat uitzendbureaus zich verplicht zouden moeten laten certificeren. Inleners van uitzendbureaus moeten daarbij kunnen vertrouwen op het afgegeven certificaat en daarmee ook dat het uitzendbureau het door de inlener doorgegeven correcte loon ook correct uitbetaalt."
Private en publieke instanties
Kijkend naar de cijfers op de website van de Stichting Normering Arbeid, waarop alle gecertificeerde uitzendbureaus zijn te vinden, blijkt dat er jaarlijks onder andere na inspecties die aan SNA verbonden zijn, de nodige uitzendbureaus uit het register worden verwijderd. "Goed dat daarom niet alleen SNA en de Inspectie SZW, die nauw samenwerkt met SNA , de SNCU en de Belastingdienst, de vinger aan de pols houden, maar andere organisaties dat ook doen. We hebben elkaar als partners nodig om het systeem sluitend te krijgen", aldus Peter Loef. "Het is belangrijk dat wordt doorgepakt bij die bedrijven waar het écht moedwillig fout gaat."
Bron: Glastuinbouw Nederland