Scouten en monitoren trips en witte vlieg essentieel

Scouten en monitoren trips en witte vlieg essentieel

Witte vlieg en trips zijn wijdverspreide plagen die vaak voorkomen in verschillende gewassen, zoals groente- en siergewassen in de kas maar ook in open teelten. Effectieve monitoring is essentieel om de schade te beperken die deze plagen aanrichten. De Crop-Scanner-app die Biobest - specialist in biologische bestrijding - vorig jaar introduceerde, draagt bij aan het succes van de IPM-strategie, aldus de biologische gewasbeschermingsspecialist.

Belangrijke plagen in de tuinbouw zijn onder meer de tabakswittevlieg Bemisia tabaci, Thrips tabaci en de Californische trips Frankliniella occidentalis. Deze plagen kunnen grote schade aanrichten omdat ze zich voeden met de gewassen, waardoor de kwaliteit van de oogst vermindert. De plagen scheiden ook honingdauw af die weer roetdauw tot gevolg kan hebben. Bovendien brengen plagen virussen over die tot grote economische schade kunnen leiden.

IPM is sleutel tot effectieve bestrijding
"Bestrijdingsprogramma's die uitsluitend met chemische producten werken, kunnen ervoor zorgen dat plagen resistent worden tegen de meest gebruikte insecticiden", zegt Kenan Kütük, Biobest IPM & Pollination Specialist voor het Midden-Oosten en Centraal-Azië. "Bestrijdingsprogramma's die daarentegen gebruik maken van IPM-oplossingen (geďntegreerde gewasbescherming) blijken succesvoller en zijn vaak de sleutel tot een effectievere, langdurige bestrijding."

"Goede monitoring en scouting zijn essentieel voor het succes van deze geďntegreerde gewasbeschermingsstrategieën. Wij bevelen langlopende scouting- en monitoringprogramma's sterk aan omdat deze de IPM-programma's succesvoller maken. Wij raden aan om de monitoring- en scoutinggegevens van zowel de plagen als van de nuttige insecten goed bij te houden. Zo kunnen wij klanten advies op maat geven", vervolgt Kütük.

Om dit alles te vergemakkelijken heeft Biobest in 2020 de Crop-Scanner-app gelanceerd. "Deze app tilt scouting-efficiëntie naar een nieuw niveau", zegt Kütük. "We hebben de app ontworpen voor telers en hun werknemers. Zij kunnen deze gebruiken tijdens het scouten in het gewas. Het maakt de opvolging sneller en nauwkeuriger en verbetert de werking van het hele IPM-programma."

Crop-Scanner is een IPM-ondersteuningstool van grote waarde en helpt bij verschillende taken: van plaagdetectie tot rapportage en van advisering tot snelle interventies. De app werkt zowel op smartphones als tablets en staat in verbinding met een online webportaal. Alle waarnemingen worden daar samengebracht en opgeslagen. Telers en hun adviseurs kunnen deze gegevens online analyseren om uitbraken van plagen op de voet te volgen en tijdig biologische bestrijdingsstrategieën uit te werken.

"Wij kunnen - zelfs op afstand - persoonlijk advies geven, dat perfect past bij een specifieke situatie in de serre", verklaart Kütük. "Het gebruik van de app kan dit maatwerkadvies sterk verbeteren."

Vangplaten voor het monitoren
Naast scouten draagt ook monitoring bij aan het succes van de IPM-strategie. Wereldwijd zetten telers van tuinbouwgewassen gele vangplaten in om plagen als bladluizen, witte vlieg en volwassen mineervliegen te monitoren. Blauwe vangplaten daarentegen zijn ideaal voor het opvolgen van andere plagen, zoals trips, rouwmuggen, roofwantsen en oevervliegen (Scatella).

"Wij bieden in ons assortiment ook Bug-Scan Dry-vangplaten gemaakt met gebruiksvriendelijke hogetemperatuurlijm en Bug-Scan Smart-vangplaten aan. Deze vangplaten van 25 x 40 cm kunnen verdeeld worden in acht gelijke stukken, waardoor ze ideaal zijn voor het gebruik in de teelt van potplanten."

Biobest biedt ook Bug-Scan Rolls aan. Deze zijn gemaakt van duurzaam herbruikbaar plastic en voorzien zijn van een natte lijm aan beide kanten. Ze zijn te verkrijgen in geel, blauw, zwart en rood en zijn in vele breedtes beschikbaar.

Effectieve monitoring
Om een gewas op een effectieve manier op te volgen, raadt Kütük aan om alle Bug-Scan vangplaten wekelijks te inspecteren, de aantallen voor elke plaag te noteren en deze gegevens goed bij te houden. "Om een duidelijk beeld te krijgen van wat er gaande is in het gewas en de eventuele veranderingen in de plaagdruk te volgen, kan de teler het beste deze gegevens voor iedere vangplaat afzonderlijk bijhouden", vertelt Kütük.
"Wanneer een plaagpopulatie toeneemt, geeft dit aan dat de teler eventueel meer nuttige insecten moet inzetten. Het is ook belangrijk dat telers er rekening mee houden dat wanneer de temperatuur stijgt, de plaagdruk razendsnel kan toenemen."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel