SMK: 'Toenemende impact van keurmerken'
Geplaatst op 14 april 2021
Die groei komt ook voort uit het steeds meer internationaal opereren van SMK. Zo werd in 2020 het keurmerk Sustainable Florist geďntroduceerd als internationale naam en logo van de Barometer Duurzame Bloemist. Vanuit verschillende Europese landen is er belangstelling en zijn de eerste gesprekken gevoerd. Of neem Milieukeur; voor brandblusmiddelen werden Milieukeur certificaten afgegeven aan Nederlandse, Belgische, Zweedse, Ierse, Griekse, Duitse en Poolse leveranciers.
Andere groeifeiten: de belangstelling voor de Milieuthermometer voor zorginstellingen en ziekenhuizen nam in 2020 toe naar bijna 300 gecertificeerde organisaties. Ook faciliteert SMK voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Financiën het Register Groenverklaringen; daarvoor werden nu totaal 10.622 kavels aangemeld voor duurzame en innovatieve nieuwbouwprojecten.
De financiële resultaten over 2020 weerspiegelen die groei van SMK. Over de hele linie heeft SMK afgelopen jaar weer stevig geďnvesteerd in de verdere ontwikkeling van de programma's, en daarmee ook in de impact op het gebied van verduurzaming. De investering in personele capaciteit, automatisering en onderzoek brengt wel met zich mee dat de kosten verder zijn gestegen, terwijl de inkomsten uit afdrachten nog achterblijven. De lasten lopen voor een deel voor de baten uit. Het financiële resultaat over 2020 is hierdoor negatief: In de exploitatie leed SMK een verlies van € 113.000. In 2021 ziet SMK weer kans de reserves aan te sterken, en die trend zal naar verwachting de komende jaren doorzetten. Dit maakt dat SMK vol vertrouwen naar de toekomst kijkt: een financieel solide organisatie met een aldoor groeiende impact in verduurzaming.
Lees hier het jaarverslag
Bron: Goedemorgen