'Test met nanobubbles prachtige leercasus'

'Test met nanobubbles prachtige leercasus'

Bij Prominent Grevelingen is in de lente van 2020 een Moleaer Clear Nanobubble Generator geďnstalleerd met als doel om te onderzoeken of deze technologie in staat is om algen in het bassinwater gedurende de zomer te verminderen en de algehele waterkwaliteit te verbeteren. Prominent Grevelingen bood een prachtige leercasus en zowel Moleaer als de telers hebben door middel van frequente metingen veel geleerd. Er zijn diverse interessante verbeteringen waargenomen.

De nanobubble generator heeft 2 werkingsprincipes die de waterkwaliteit van bassinwater verbeteren en algen afbreken. Allereerst door zuurstof goed te verdelen van oppervlak tot bodem. Ten tweede door oxidatie. Door zuurstofverrijking en oxidatie op de bodem, vermindert de organische sedimentlaag, waardoor er minder voedsel voor algen beschikbaar komt. De oxidatie zorgt ook voor afbraak van algencellen. Belangrijk is dat de werking van een nanobubble generator ervoor kan zorgen, dat de waterkwaliteit structureel verbeterd en niet tijdelijk zoals bij traditionele beluchting of chemicaliën. Processen die zich echter hebben opgebouwd in jaren, vragen wel tijd om te veranderen. Dit kan variëren van weken tot maanden en is afhankelijk van een aantal kwaliteits parameters bij aanvang.

Arnold Groenewegen van Prominent Grevelingen. "Wij waren gewend om vanaf April op basis van de kleur van het bassinwater middelen te doseren om de algengroei te remmen. Ik denk dat veel telers dat net zo doen. Dit jaar hebben we eigenlijk niets meer gedoseerd en vertrouwden we op de Moleaer Clear. Vervolgens zijn we gaan kijken naar diverse filters in de kas. Allereerst het zandfilter. Dat spoelen we nu 2 tot 3 keer later door dan voorheen, een belangrijke indicatie dat er minder algen in het water zitten. Vervolgens zijn we naar het biofilter gaan kijken. Ook dat blijkt schoner te blijven, we harken nu ook veel later. Als laatste hebben we 50% minder waterstofperoxide meegedruppeld om de druppelslangen schoon te houden. Duidelijke aanwijzingen dat de kwaliteit van mijn bassinwater verbeterd is. Die Moleaer unit gaat wat mij betreft niet meer weg!"

Michiel de Jong van Moleaer vult aan: "Wij hebben bijna wekelijks verschillende metingen gedaan van het bassinwater. Allereerst het zuurstofgehalte, dat van oppervlakte tot op de bodem verzadigid is is. Daarnaast is een Secchi disk gebruikt om de helderheid van het water te meten. Die metingen hebben laten zien dat het water helder tot op de bodem werd. Natuurlijk blijven er variaties zichtbaar, het blijft een natuurlijk ecosysteem. Extra veel zonlicht, maar ook een plotse regenbui kunnen een stimulerend effect op algengroei hebben. Ook daarvan verwachten we dat over tijd die stimulans steeds minder uitwerking heeft op algengroei, omdat langzaam de organische laag op de bodem verminderd."

De Moleaer Clear is ontwikkeld om nanobubbles uit de omgevingslucht in oppervlaktewater te brengen om zodoende de waterkwaliteit te verbeteren. De nanobubbles vermengen zich door het gehele watervolume en worden daarbij geholpen door de wind. Nanobubbles stijgen niet op, maar bewegen zich kris kras door het watervolume. Per eenheid water, brengen Moleaer Nanobubble Generatoren de meeste nanobubbles in het water. Door de lange verblijftijd van de nanobubbles en het enorm grote contactoppervlak tussen gasbelletje en water, lost het zuurstof heel efficient op. Moleaer biedt een breed scala aan nanobubble generatoren om het water op verschillende plaatsen in het irrigatiesysteem te verrijken met zuurstof.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel