Zon beďnvloedt komende week de energiemarkt

Zon beďnvloedt komende week de energiemarkt

AgroEnergy past de verwachting voor de korte termijnmarkt van gas en elektra aan van stabiel naar licht dalend. De temperaturen tikken in de loop van week 16 langzaam omhoog en de zon laat zich ook vaker zien. De windproductie blijft matig, waardoor de ruimte omlaag beperkt is.

"Op dit moment wordt er een gemiddelde APX-prijs van 56 €/MWh verwacht. De ochtend- en avondpieken blijven waarschijnlijk oplopen tot rond/boven 100 €/MWh, maar de middaguren hebben potentie om lager uit te vallen dan afgelopen week. De Franse markt zorgt wel voor een bodem aangezien de beschikbaarheid van de kerncentrales ca. 10% lager is dan het langjarig gemiddelde."
 
Rustige week voor onbalansprijzen
Voor de onbalansprijzen staat er vermoedelijk een rustige week op het programma. De buiigheid van de laatste week blijft achterwege en de zon- en windproductie lijken goed voorspelbaar. De hogere temperaturen hebben uiteraard ook impact op de daggasprijs, omdat er logischerwijs minder vraag is naar gas voor verwarming. Qua LNG blijft het aanbod prima op orde, aangezien de Gate-terminal nog vier leveringen verwacht in de komende twee weken. De kans is groot dat hierdoor de gasvoorraden ook weer langzaam gevuld gaan worden richting de gaswinter. GazProm heeft veel capaciteit geboekt bij de West-Europese voorraden, waardoor er deze zomer ook veel pijpleidinggas van oost naar west stroomt. De Yamal-pijpleiding (via Wit-Rusland) en de Nord Stream-pijpleiding (via de Oostzee) staan echter respectievelijk van 6-10 juli en van 13-27 juli in onderhoud, waardoor die aanvoer tijdelijk stokt. Ook Noorwegen kan niet op volle capaciteit gas leveren aan Europa vanwege onderhoud. Dat onderhoud beperkt de export in mei ca. 85 miljoen mł/dag en in juni ca. 78 miljoen mł/dag. In juli zijn de Noorse gas flows weer vrijwel volledig hersteld, waarmee ze het Russische onderhoud kunnen opvangen.
 
Gas en elektra lange termijn: onzeker
De blik op de lange termijn blijft onzeker. De verwachting is dat de prijsschommelingen op de APX de komende jaren alleen maar groter worden, aangezien het aandeel van zon en wind in de Nederlandse elektriciteitsmix in 2022 doorgroeit naar 30%. Dat betekent een uitbreiding van opgesteld zon- en windvermogen van 16 GW in 2021 naar 19 GW in 2022.
 
Voor emissierechten is het interessant om te zien wat de prijsontwikkeling is als de emissieperiode 2020 vanaf volgende maand 'dicht' is. Als de recente prijsstijgingen deels te verklaren zijn door last-minute kopers, dan is er straks mogelijk ruimte naar beneden. Echter, de Europese Commissie is druk doende om het emissiedoel richting 2030 naar boven bij te stellen, waardoor er meer krapte ontstaat op de EUA-markt. "Al met al verwachten we geen prijsval in de komende maanden."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel